Dün İstanbul'dan Antalya'ya geldim. Sürekli yağmur, fırtına ve zaman zaman da sis altında yolculuk, kuru havalardaki ortalama hızlarla tamamlandı.
Bu kedi sudan fazla korkmuyor sanırım.:)
Ama yol boyunca dikkatimi çeken 2 olay oldu. Biri Afyon Kütahya arasında, diğeri ise Burdur Afyon arasında 2 Ford Focus Sedan yeni kasa araç, orta refujlere çarptı. İlkinin çarpasını göremedim, ama oldukça hasarlıydı ve ambulans gelmişti, diğeri ise 500 metre önümde oldu. Durduk yere aracın kontrolünü kaybeden sürücü, airbag leri patlatacak şiddette orta bariyerlere çarptı.
Aklıma takılan sorular,
1- Ford focus sedanlarda savrulma sorunu mu var?
2- İkiside yeni araçlardı, dolayısıyla fabrika çıkışı lastiklerde bir sıkıntı mı var?
3- Araçlar yol durumunu göz ardı eden sürücüler tarafından aşırı hızlı mı kullanılıyordu? (gerçi şahit olduğum kaza aşırı hızlı bir sürücü tarafından gerçekleşmedi, şahidim)
4- İki benzer kazanın Ford Focus Sedan'la olması rastlantı mı?
Yağmurlu havalarda yollarda biriken sular gerçekten ciddi tehlike oluşturuyor. Bu konuda Karayolları çok daha dikkat etmeli. Asfalt kalitesi sadece kaymak gibi olması ile değil, aynı zaman da hafif balık sırtı olup, su biriktirmemesi ile de belirlenir. Daha soğuk zamanlar bu birikintiler buz olacaktır ve çok daha ciddi kaza riskleri oluşturacaktır.
Sürücüler olarak bizlerde yol şartlarına dikkat etmeliyiz. Birikinti içine bir şekilde girmişsek, firen yapmak çok risklidir. Ani hareketler, ani hızlanmalar, yavaşlamalar veya direksiyon hareketleri kaygan zeminlerde araçların savrulmasına yol açıyor. Kış şartlarında araçların sınırları, normal kuru zamanlara oranla çok daha fazla daralmakta.
Elbette kış şartlarına uygun lastikler araçların can damarını oluşturuyor. Ben aracıma daha önceki aracımda da yaklaşık 40 bin Km kullandığım ve memnun kaldığım Michellin Crosclimate taktırdım. Yağmur perfermansı A olan bir lastik. Bunu çok önemsiyorum. Bir çok kış lastiğinin yağmur performansı ne yazık ki C veya D.
Ağır kış şartları yerine daha çok ıslak zeminde araç kullanan arkadaşlar, yağmur performansı yüksek lastikleri seçmeli diye düşünüyorum.
Hepimize kazasız, sorunsuz sürüşler dilerim.