4.5 Lt/100 km ortalama değer, 95 km ortalama hızla birlikte bakılırsa bence fazla değil. Aracın otomatik olması elbette yakıt harcamasını arttırıyor.
Ayrıca sürekli klimanın da çalıştığını unutmamak gerek. Klimayı kullanmam gerekmediğinde İstanbul-Kilitbahir arasında 4.2 lt ortalama yakalamıştım.
Diğer yandan yük konusu da etkiliyor. Ağır araba fazla yakıyor.
Bunlar şartlara bağlı etkenler ama bence araca yüklenerek kullanmak, seri hareketler yapmasını istemek, ani hızlanmalar veya yavaşlamalar şeklinde kullanmak da olumsuz etkiliyor. Yumuşak hareketlerle kullanınca ortalama yakıt tüketimi gerçekten ciddi şekilde düşüyor.
Birde ne yaparsanız yapın değiştiremeyeceğiniz durumlar oluyor. Trafikte sıkışıp kalmak gibi.
Örneğin dün Altınoluk'tan Dikili'ye gidip geldim. Topu topu 210 km lik yol. Ama ortalama tüketim 4.7 lt, ortalama hız ise 67 km de kaldı. Trafik vardı, çok fazla ışık ve sıkışık trafikte gitmek mümkün olmadığı için ortalama yükselmiş oldu.
Çok genel olarak, henüz aracı kullanalı 1 haftayı anca buldu, 3.000.-Km civarında yol yaptım. Yakıt olarak daha korkutucu bir tablo beklerken, umduğumdan iyi olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca henüz İstanbul'a gelemedim :) Harun Hoca'dan vize çıktıysa inşallah yarın evime kavuşmayı ümit ediyorum.