Peugeot 208'lerin fiyatlarının pahalı bulunması hk.
Önce konunun şu tarafına bir değinmek isterim.
Bu 'fiyat' konusu çok acayip insanlar çıkarıyor önünüze. Bakıyor adam arabaya, "Kaça aldın sorması ayıp", "50 bin lira", "OOOO ELLİ BİN LİRA NE YA!".
Usta, bu OOOOO neyin O'su? Arabaya on metreden bakıp fiyat soruyorsun. Çıkan rakama neye göre az veya çok diyebiliyorsun?
Araba boş mu dolu mu sordun mu; neleri var sordun mu; motorunu sordun mu; sağ koltuğuna bile oturup 100 metre gittin mi; hakkında ne biliyorsun da OOOOO. Bunu diyen cahil bir adam olsa, al karşına anlat. Ama çoğu değil.
Türk insanına göre küçük araba küçük fiyat, büyük araba büyük fiyat. Enteresan yani. Bu adamlara en pahalı araba station modeller sanırım bu durumda. Station'sa 500 bin liraya kadar yolu var anladığım.
Özellikle bir grup uzman (!) arasında, bitmeyen tükenmeyen bir Volkswagen fetişi var. Afedersiniz ama, ne Volkswagen'miş arkadaş. THP'yi ne kadara aldığımı duyan bazı kişilerde cevap, aralarında anlaşmışlar gibi adeta, şu: "Polo GTI bile daha ucuz!"
Polo GTI "bile".
Forumda başka markaları karalamak muhtemelen hoş karşılanmıyordur. Olması gereken de bu. Fakat kötülemek için söylemiyorum. Merak ediyorum sadece, bir Polo ne zaman 'bile' şeklinde kullanılacak bir örnek oldu? Özellikle şu son 2-3 senedir benim Volkswagen konusunda kaçırdığım çok acayip bir şeyler var gibi. Kötü araba diyecek halimiz yok, ama insanlar öyle bir koyuyor ki karşına, zannedersin Ferrari. Başka marka yok ama. Bu sadece Volkswagen için yürütülen bir kampanya. Volkswagen'se en kötü modeline bile 60.000 TL ver, değer; Volkswagen değilse istersen top modeli 49.000 TL'ye al, değmez. O araba 5 WRC Dünya Şampiyonluğu olan, 7 sene Formula 1'e motor veren Peugeot'ymuş, bunlar hep masal çünkü.
Kaldı ki Polo, Golf, vs. daha ucuz falan da değil. İnsanlar bilmeden konuşuyorlar. En "Biliyorum ben" diyen, GTI olmayan, boş bir Polo'nun fiyatını, içi ayrı ful, dışı ayrı ful bir 208'le mukayese ediyor. Oturduğun yerden, bakmadan araştırmadan etmeden sallamanın bu kadarı.
Kimisi ise anlatıyorsun buna rağmen anlamıyor.
- Pahalı, pahalı. Polo varken orda...
- E bunda alttan ısıtmalı deri koltuk var?
- Bişey olmaz ondan.
- 156 beygir turbo, 260 tork, 7.2 saniye akselerasyon?
- E n'olmuş?
- Ne mi olmuş? Yol bilgisayarı, cd player, EDS, ABS, EBS, TCS, Crruise Contr...
- Onlar önemli değil
- ...
Vay Polo varken de vay Polo varken. Akıl almaz bir mantık. 49.000 TL'lik 208 THP'de olan, bu "onlar önemli değil" denenleri bir Polo GTI'a koyduğunuzda, fiyatı 62.000 TL. Nasıl Polo varken? Nasıl daha ucuz?
İnsanlar çok beğendikleri bir Polo veya Golf 50.000 liraysa, diğerleri bunun ancak yarısı olabilir diye düşünüyorlar herhalde.
Bunların piyasa bilgisi bile yok, bırakın bir markayı özelde değerlendirmeyi.
Bilmiyorum haberleri var mı, memlekette 30.000 TL'nin altında araba zaten kalmadı. Biraz olsun üst sınıftan alayım dediğinizde 40.000 TL, ona da şunu ekleteyim bunu ekleteyim dediğinde 45.000. Hem senin yere göğe koyamadığın Volkswagen'in muadili olup hem de 25.000 TL mi olsun bu araba? Ya da "Tamam 25 bin olmasın da 40 olsun bari" diyosan, bütün tantana 5 bin lira için mi?
Uzunca bir söylenme girizgahı sonrası;
208'lerin fiyatının azlığı çokluğu -bu aslında her marka için de geçerli bir şey- bazen neye göre konuştuğunuza, hangi aracın hangi modeliyle mukayese ettiğinize göre değişir, bazen ona göre bile değişmez. Pazarın belli şartları, belli rayicleri var. "İşte bu rayiclerin üzerinde kalıyor" diyenler bu modelin 1.2'sinin 1.4'ünün start-stop'unu, yarı otomatik şanzımanını, direksiyondan vites sistemini, vs. bilerek mi konuşuyorlar; hayır. Benim en anlamadığım, orada yüzlerce mühendisin, yüzlerce pazarlama fiyatlama uzmanının, aylarca, hatta yıllarca üzerine kafa patlattığı, çalışmadık noktasını bırakmadıkları, aracın diğer gamlarıyla, rakiplerle, piyasa şartlarıyla orantılayarak hazırladığı, aylarca çalışarak çıkardıkları fiyatların az mı olduğuna çok mu olduğuna, adam afedersiniz donla bilgisayarın önünde oturup 3 saniyede karar veriyor. Baba seni alsınlar bu işin başına, hatta işin başına derken işe gitmene de gerek yok zahmet etme, sen ordan öyle donla yaz gönder herkese senenin fiyatlarını, uygulasınlar. Bu kadar finansman adamına neden para veriyor bu markalar. Yaz sen VW 100 bin, Peugeot 30 bin, Renault 20 bin...
Bazılarında 50 bini duyunca bir tepki ki, korkuyorsun adama bir şey olacak diye. "N'aaaaptıııııııııııın!!!" diyor adam. Hani bu 208'ler aslında 10 bin liralık arabalar, ama bütün bir Peugeot dünyası bizi dolandırmak için seferber oldu ve ben yemişim. Öyle bir tepki. Bu adamlar çok sahtekar ve bütün bir dünyayı kandırabileceğini düşünecek kadar da deli çünkü. Biz de o kadar salağız bu arada. Fiyat hiçbir şeye göre belirlenmiyor, kafadan atılıyor, yersen yani, ve biz de yemişiz. Mantık bu.
Gereksiz uzun bir yazı oldu. Normalde bu kadar geveze değilim, vaktinizi aldım. Hayır neden bu kadar kızdıysam...