PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Turbo sizlere ömür...



aero
20-01-2016, 10:57
Merhaba arkadaşlar, 2010 110hp HDI FAP aracımın turbosunu elimize almış bulunuyoruz. Yokuşun birinde son nefersini vererek az önce tepesine çıkmak üzere olduğum hımbılın arkasında en sağ şeritten benzinli fiat uno çekiş gücü ile ancak servise kadar dayanabildi.

Henüz 107000 de idi. Bir süredir sıklaşan aralıklarla partikül filtresi ikazı da alıyordum, onun temizliği ve sıvı ilavesini de hallettiriyorum. Araç şu an yetkili serviste.

Benim tahminim, araç sürekli eşim tarafından okul transferi için kullanılmakta ve kısa mesafe (~4km) soğuk motor git gel yapmakta idi. Maalesef araç bende iken de soğuk motorun ısınmasını beklemeden yokuşlarda yüksek tork ile gitmek gibi bir kötü huyum vardı. Bu ikisi ya da partikül filtresini de ilave edersem 3 şüpheli konudan bu sıkıntıyı yaşamış olma ihtimalim nedir? Bilenler payşalabilir mi?

Masraf olarak araç için yetkili servis 900 işçilik 450 sarf ve değişimi zorunlu alt malzeme bedeli çıkardı. 2450 tl de turbo dediler (110 ların turbosu farklı, 112 ve 115 lerin turboları farklı ve elektronik kontrollü). Turboyu Honeywell’in alt markası Garrett üretiyor. Distribütörünü bulup kendim 1300 tl kdv dahil aldım. Servise bıraktım. Aracı da sanayide düzelttirecektim lakin yetkili serviste durduktan sonra bir daha çalışmadığı için vazgeçemedim. İşçilik ve alt malzemeleri oraya ödeyeceğim. Garanti sadece distrübütörün parçanın kendisine verdiği garanti oluyor. Bir şekilde tekrar sıkıntı çıkar ve ben yine yetkili servise götürüsem aynı işçilik tekrar alınacakmış.
Ayrıca süre olarak 2.5 gün dediler, bu da bana fazla geldi. Siz ne dersiniz?

FAP uzun süredir devreye girmiyordu, maisine baktılar sadece 1 lt eksilmiş dediler, ilave edecekler. Bu sarsıntılı yüksek hararetli partikül yakma seanslarından araç neden vazgemiş olabilir bilen var ise bunu da merak etmekteyim.

Baskı balatayı zaten 90 da sıfırlamıştım, rot askıları, arka amörtisör,direksiyon simidi vs şimdi turboyu da sıfırladıktan sonra 508 e geçme projesini askıya alacağım herhalde. Bayağı emek verdim araca. Yağ gibi gidiyor kara bela.

Herkese arızasız günler dilerim.

xweser
20-01-2016, 11:30
Geçmiş olsun. Ben aracı aldıktan sonra en az 1 dakika beklemeye çalışıyorum. Stop etmeden önce de. İnşaallah benden önceki sahibi de aynısını yapmıştır. Turbo ciddi masraf.

mimit
20-01-2016, 12:44
Araçlarımızdaki turbolar marka olarak ne kadar iyide olsalar da firmaların üst sınıf ürünleri değiller. Soğuk hava çalıştırmaların da en azından rölanti normale döndükten sonra bir iki dakika daha bekleyip hareket etmek,stop etmeden öncede yapılan yol ve genel olarak kullanılan devir aralığına göre min.1 dakika beklemek turbo ömrünü uzatmak için önemli hususlardan,turbo da oluşan hatadan dolayı da fap sorun vermiş olabilir. 308 hdi ler en yüksek tork değerlerini 1750 2200 devir aralığında veriyor bu tarz bir kullanımda soğuk havalarda motora zarar verilmez, üst devirlerin daha zararlı olduğu söylenir soğuk motor için.138.000 km lik kullanımım da bu temel unsurlara hep dikkat ettim ve bir sorun yaşamadım.

Ömer Gedik
20-01-2016, 13:05
267000 km oldu orjinal turbo ile devam. Fap tıkamamak için doğru yağ kullanmak çok önemli bilginiz olsun.

xweser
20-01-2016, 13:37
267000 km oldu orjinal turbo ile devam. Fap tıkamamak için doğru yağ kullanmak çok önemli bilginiz olsun.

Bu konuda o kadar çok bilgi kirliliği var ki. Yağ dışında devre de dikkat edin deniliyor mesela.

Otomatik vitesli araçlarda kulakçıklarla vitese müdahale etmeli miyiz deviri çok fazla yükseltirse, yoksa herşeyi autor6 ye mi bırakmalıyız?

Yüksek ve düşük devirlerin de turboya zarar verdiği söylendiği için soruyorum.

Bir de ben aracı 30.000 de aldım. Aldığım kişi ilk sahibi. Düzgün kullanıp kullanmadığını nasıl bilebilirim? Yoksa 30.000 de ki araca çok fazla zarar gelmiş olamaz mı?

mimit
20-01-2016, 14:09
30-40 bin km de Auto6R de baskı balata yiyen kullanıcılar olduğunu biliyoruz,turbo daha dayanaklı bir malzeme olsa da yanlış bakım ve kullanım ile zarar görmüş olma olasılığı elbette vardır,auto6r çok güzel bir şanzıman kullanmasını bilene,her şeyi ona da bırakabiliyorsunuz,her şeyin sizin istediğiniz gibi olmasını da sağlayabiliyorsunuz. araçların ürettiği güçler ve bu güçleri hangi devir aralıklarında ürettikleri belli, çok aşırı düşük devirde ve yüksek devirde aracın zorlandığını zaten gözlemleyebiliyoruz bunun zararı turbodan çok motora,turboyu korumak için yapılacak temel işlevler belli bunun yanı sıra ani vites küçültmelerin de de turbonun (otomatik araçlarda) birden artan devir yüzünden turboların zarar gördüğüne dair bir iki yazı okudum dediğiniz gibi bilgi kirliliği çok, zararı varsa bile trafikte ne kadar dikkatli olursak olalım bazen bu tarz vites değişiklikleri oluyor. İlk çalıştırma ve stop etme kuralları herkesiz söylediği ve uyguladığı bir durum zaten.